headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd Tanzania

Wat is voor Tanzania de beste reistijd? Goed nieuws: een reis door Tanzania is in principe bijna het hele jaar door mogelijk! We denken dat het belangrijk is om met de juiste verwachtingen en een goede voorbereiding op pad te gaan naar Tanzania! Bij elke Tanzania bouwsteen vind je informatie, o.a. over het beste seizoen per bouwsteen, hier ↓ (op deze pagina) gaat het vooral over het klimaat & de beste reistijd voor Tanzania!

.

Beste reistijd Tanzania

 

De beste periode om naar Tanzania te reizen is ná de grote regentijd: de droge (en relatief koele) periode van juni tot oktober. Een prachtige periode voor een mooie safari, zoals onze privé-safari De hoogtepunten van Noord-Tanzania! Ook een goede periode is december tot maart, na de korte regentijd. Eigenlijk is het alleen tijdens de grote regentijd (= van maart tot juni) minder geschikt om te reizen, vooral voor een safari, omdat veel wegen dan slecht begaanbaar zijn. In de maanden april en mei is een kampeersafari niet mogelijk i.v.m. dit regenseizoen

.
Maar: niet alleen het weer is belangrijk voor de planning van je reis; lees verderop ook meer informatie over de Grote Trek!

 

Beste reistijd Tanzania

 

Voor een safari in het Selous Game Reserve (bv. de 4 dagen Fly-In Safari), in het zuidoosten van Tanzania, zijn net iets andere regenperiodes van toepassing. De lange regentijd is van februari t/m mei en de korte regentijd van november t/m januari. De beste reistijd om dit park te bezoeken is van juni t/m oktober. De temperatuur is dan aangenaam en de dieren zijn makkelijker te vinden.

 

 

Beste reistijd Tanzania

 

Voor een beklimming van de Kilimanjaro (= onze bouwsteen Klimmen op de Kilimanjaro) maakt de periode niet veel uit. Na het regenseizoen ligt er meer sneeuw, wat mooier is, maar is het natuurlijk ook veel kouder. De top van de Kilimanjaro is (vooralsnog) altijd bedekt met ijs en sneeuw. Neem voldoende warme kleding mee bij een klim op de Kilimanjaro!


 

Vragen over de beste reistijd Tanzania?

Heb je vragen over de planning van je reis? We spreken graag over onze eigen reiservaring en we weten de mooiste plekjes en de beste routes. Als een echte Tanzania-specialist hebben we Tanzania natúúrlijk zelf bezocht, zowel voor het werk als voor vakantie. Stuur ons je vragen en reiswensen per mail, of bel tijdens kantooruren naar 020-6702656. We helpen je heel graag op weg naar Tanzania!

 

Het klimaat in Tanzania

Omdat Tanzania in Afrika ligt, vlakbij de evenaar, denk je misschien dat het er altijd tropisch warm is. Dat is niet altijd zo. Wel op het midden van de dag, als de zon schijnt, maar bij veel van onze safari’s verblijf je in de Nationale Parken die op meer dan 1000 meter hoogte liggen. Hierdoor is het koeler dan je misschien zou denken!

 

Overdag kan de temperatuur oplopen tot rond de 25 graden Celsius en ’s avonds kan het afkoelen tot een graad of tien. Vooral tijdens een kampeersafari kan het dan erg koud zijn! Over het algemeen is het aan de kust bijna het hele jaar warm en vochtig en is het rond de 30 graden.

 

Tanzania kent 4 seizoenen:
-In juni, juli en augustus is het droog en koel. In hooggelegen gebieden zoals Serengeti en Ngorongoro wordt het dan ’s nachts flink koud!
-Hierna, van september t/m december wordt het almaar warmer en tegelijkertijd van eind oktober tot eind december is een kort regenseizoen.
-Van januari tot maart is het warm en droog, aan de kust en op Zanzibar is het zelfs erg benauwd.
-Tijdens de lange regentijd van maart tot mei is het reizen lastig en zwaar en zijn er lange regens. Veel wegen, vooral de ongeasfalteerde wegen in de wildparken, zijn onbegaanbaar. Na de regentijd in juni zijn de wegen nog moeilijk begaanbaar, maar is het hele landschap schitterend groen. Hierna wordt alles weer langzaam kaler naarmate de zomermaanden verstrijken en de warme tijd weer begint.

 

Grote trek
De ‘grote trek’, oftewel de migratie, is een van de meest indrukwekkende natuurspektakels. Jaarlijks trekken 1,5 tot 2 miljoen gnoes (‘wildebeest’), zebra’s en gazelles over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania, als het hier te droog wordt richting de Masai Mara in Kenia.

 

Tanzania beste reistijd
De grootste kans op het zien van de trek heb je in de periode april tot juni in het westen en van december tot maart in het oosten, op de ‘kortegrasvlaktes’ tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater. Er is dan misschien niet veel beweging, maar het is wel mogelijk  om grote kuddes te zien! Voor de planning van je reis is het bijna onmogelijk de rivieroversteek te voorspellen.

 

 

De migratie loopt ongeveer als volgt:

Tanzania beste reistijd

• Van december tot april zijn de kuddes in het zuidoosten en het zuiden van de Serengeti te vinden op de korte grasvlaktes. In deze maanden worden de jonge zebra’s en gnoes geboren. Vooral in maart en april kunnen er zware regenbuien vallen.

 

• In mei trekken de dieren verder, richting het westen van de Serengeti, en gaan grote kudde’s zich verzamelen in het meest westelijke stukje van de Serengeti.

 

• Als in juni en juli de regens stoppen in de Serengeti, wordt het in Tanzania te droog om te overleven en beginnen de kuddes aan hun spectaculaire oversteek over de Grumeti rivier (en andere rivieren) in het westen, richting het noorden, naar de Masai Mara (in Kenia) waar het nog wel regent.

 

• In de maanden hierna blijven de kuddes in de Masai Mara, ze blijven hier tot oktober. In de Serengeti is het nu erg droog. Als het in november weer gaat regenen in de Serengeti, trekken de kuddes terug naar het zuiden, naar het zuidoosten van de Serengeti.

 

De migratie is een natuurlijk en dus onvoorspelbaar proces. De natuur leest geen kalenders, dus bovenstaand schema geeft slechts een indicatie en is een richtlijn. De exacte tijd hangt af van de weersomstandigheden en van jaar tot jaar kunnen hier wel enkele weken verschil tussen zitten.

 

Waarom OutSight?

Onze reizen zijn individueel en op maat, dus:

 geen vaste vertrekdata, waardoor je op elk moment kunt vertrekken
lang of kort op reis? Kamperen of slapen in luxe lodges? Alles kan!
met of zonder vlucht, geen probleem als je liever zelf je vlucht regelt!
verschillende vormen van vervoer: auto met chauffeur, binnenlandse vlucht en/of combinaties; geen probleem!

 

Interesse?

Stuur ons je vragen en reiswensen per mail, of bel tijdens kantooruren naar 020-6702656. We helpen je graag op weg naar Tanzania!

Reisvoorstel aanvragen
close slider