headlinenieuwtestdef
<- Klik op het logo voor onze HOMEPAGE met een overzicht van alle bestemmingen!

Met OutSight naar Tanzania

calamiteitenfonds

Beste reistijd

Een reis door Tanzania is eigenlijk bijna het hele jaar door mogelijk. De beste periode om naar Tanzania te reizen is na de grote regentijd; de droge (en relatief koele) periode van juni tot oktober. Ook een goede periode is december tot maart, na de korte regentijd. Eigenlijk is alleen de regentijd (van maart tot juni) minder geschikt, vooral voor een safari, omdat veel wegen dan slecht begaanbaar zijn. In de maanden april en mei is een kampeersafari niet mogelijk i.v.m. dit regenseizoen.

TANZANIA
Maar: niet alleen het weer is belangrijk voor de planning van je reis; lees hieronder ook meer informatie over de Grote Trek!

TANZANIA
Tanzania-beste reistijd2

 

Selous Game Reserve, in het zuidoosten van Tanzania, heeft iets andere regenperiodes; de lange regentijd is van februari t/m mei en de korte regentijd van november t/m januari. De beste tijd om dit park te bezoeken is van juni t/m oktober. De temperatuur is dan aangenaam en de dieren zijn makkelijker te vinden.

 

Voor een beklimming van de Kilimanjaro maakt de periode niet veel uit. Na het regenseizoen ligt er meer sneeuw, wat mooier is, maar is het natuurlijk ook veel kouder. De top van de Kilimanjaro is (vooralsnog) altijd bedekt met ijs en sneeuw.

 

In onze zomermaanden juli en augustus  en in december en januari is het hoogseizoen in Tanzania. Veel accommodaties zijn dan al ver van te voren volgeboekt!

 

Klimaat
Tanzania heeft grotendeels een tropisch klimaat, vanwege de ligging vlakbij de evenaar. Overdag kan de temperatuur oplopen tot rond de 25 graden Celsius en ’s avonds kan het afkoelen tot een graad of tien. Vooral tijdens een kampeersafari kan het dan erg koud zijn! Over het algemeen is het aan de kust bijna het hele jaar warm en vochtig en is het rond de 30 graden. Tanzania kent 4 seizoenen.
-In juni, juli en augustus is het droog en koel. In hooggelegen gebieden zoals Serengeti en Ngorongoro wordt het dan ’s nachts flink koud!
-Hierna, van september t/m december wordt het almaar warmer en tegelijkertijd van eind oktober tot eind december is een kort regenseizoen.
-Van januari tot maart is het warm en droog, aan de kust en op Zanzibar is het zelfs erg benauwd.
-Tijdens de lange regentijd van maart tot mei is het reizen lastig en zwaar en zijn er lange regens. Veel wegen, vooral de ongeasfalteerde wegen in de wildparken, zijn onbegaanbaar. Na de regentijd in juni zijn de wegen nog moeilijk begaanbaar, maar is het hele landschap schitterend groen. Hierna wordt alles weer langzaam kaler naarmate de zomermaanden verstrijken en de warme tijd weer begint.

 

Grote trek
De ‘grote trek’, oftewel de migratie, is een van de meest indrukwekkende natuurspektakels. Jaarlijks trekken 1,5 tot 2 miljoen gnoes (‘wildebeest’), zebra’s en gazelles over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania, als het hier te droog wordt richting de Masai Mara in Kenia.

migration
De grootste kans op het zien van de trek heb je in de periode april tot juni in het westen en van december tot maart in het oosten, op de ‘kortegrasvlaktes’ tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater. Er is dan misschien niet veel beweging, maar het is wel mogelijk  om grote kuddes te zien! Voor de planning van je reis is het bijna onmogelijk de rivieroversteek te voorspellen.

 

 

De migratie loopt ongeveer als volgt:

migratieschema

• Van december tot april zijn de kuddes in het zuidoosten en het zuiden van de Serengeti te vinden op de korte grasvlaktes. In deze maanden worden de jonge zebra’s en gnoes geboren. Vooral in maart en april kunnen er zware regenbuien vallen.

• In mei trekken de dieren verder, richting het westen van de Serengeti, en gaan grote kudde’s zich verzamelen in het meest westelijke stukje van de Serengeti.

• Als in juni en juli de regens stoppen in de Serengeti, wordt het in Tanzania te droog om te overleven en beginnen de kuddes aan hun spectaculaire oversteek over de Grumeti rivier (en andere rivieren) in het westen, richting het noorden, naar de Masai Mara (in Kenia) waar het nog wel regent.

• In de komende maanden blijven de kuddes in de Masai Mara, ze blijven hier tot oktober. In de Serengeti is het nu erg droog. Als het in november weer gaat regenen in de Serengeti, trekken de kuddes terug naar het zuiden, naar het zuidoosten van de Serengeti.

 

De migratie is een natuurlijk en dus onvoorspelbaar proces. De natuur leest geen kalenders, dus bovenstaand schema geeft slechts een indicatie en is een richtlijn. De exacte tijd hangt af van de weersomstandigheden en van jaar tot jaar kunnen hier wel enkele weken verschil tussen zitten.